Shravan Maas, of de Hindoe maand Shravan (Shrawan) wordt als één van de meest heilige maanden in de Hindoe kalender gezien. Het wordt toegewijd aan devotie voor Shiva (Shiv Bhagvaan).

In 2022 start het op 14 juli en eindigt op 12 augustus. Het is de vijfde maand in het Hindoe kalender jaar. Het start een dag na de volle maan (Guru Purnima) en eindigt op de volgende volle maan.

Tijdens deze maand wordt er gevast op verschillende manieren en worden verschillende rituelen gedaan. Ook zijn er speciale diensten in de mandirs en wordt er wekelijks een Shiv Abhisheik gedaan.

Verhalen verbonden aan deze maand

Tijdens de Sagar Manthan, toen de duale kosmische energieeen bezig waren met creatie van het heelal, kwam als tegenstelling tot het levenselixir ook levensvernietigende gif tevoorschijn. Om creatie de mogelijkheid te geven zich te manifesteren heeft Shiva dit gif tot zich genomen en behoed het om te spreiden over het heelal. De maand Shravana wordt toegewijd aan Shiva en worden de verschillende offers die nodig zijn geweest om het bestaan van het heelal te verwezenlijken herdacht.

Shravana Puja

De hoofd daad tijdens de Shravana Maas is de Shravana Puja. Wie een Shiva Linga thuis heeft zal er water, bloemen en Bilva bladeren op offeren.

Vasten

Er zijn verschillende manieren om te vasten. Sommigen zullen geheel vegetarisch zijn. anderen zullen alleen van fruit leven.

Lezen

Een deel van het vasten is ook het lezen uit geschriften. Voornamelijk is dat de Shiv Puran in deze periode.

Mantra Recitatie

Het reciteren van mantra’s wordt ook gedaan. Zoals de mantra Aum Namah Shivaya of de Mrityunjay Mantra