De genocide van de Yezidi’s is niemand ontgaan. In 2014 hebben de aanhangers van de Islamitische Staat (IS) het Yezidi gebied Sinjar aangevallen waar vele Yezidi’s zijn gesneuveld, maar ook velen als gevangenen zijn meegenomen. Tot op de dag van vandaag zijn duizenden nog vermist. Vele mannen zijn geexecuteerd in massagraven en vele vrouwen zijn als (sex) slavinnen meegenomen.

Het Vergeten Volk

Brenda Stoter (uit Nederland) heeft een boek “Het Vergeten Volk” geschreven over het leed van de Yezidi’s. De trauma’s die ze hebben meegemaakt en wat ze hebben moeten doen om te overleven. Het frapante in Nederland is dat iemand als Brenda stoter haast geen publiciteit krijgt van de mainstream media. Dit, terwijl Nederland en de Nederlandse media pronken om de reputatie dat ze opkomen voor het leed van de onderdrukten, zoals te zien is bij de vele protesten die geinspireerd zijn geweest door incidenten buiten Nederland. Dit is zelfs door gegaan tijdens de covid-19 pandemie.

Toch lijkt er duidelijke onwil te zijn van de media om het leed van de Yezidi’s te belichten, terwijl anderzijds er wel een toneerstuk gebasseerd op het leven van een dader van de IS geniet van veel media publiciteit.

Hindoes voelen mee met de Yezidi’s

Internationaal, zowel in India als in het Westen hebben vele Hindoes hun woede uitgesproken over de wandaden van IS tegen de Yezidi’s. Het is een herhaling en een herrinnering van wat Hindus voor langer dan 1000 jaar hebben moeten verduren tijdens de Islamitische invasie van India.

Naast het medeleven voor de Yezidi’s zien sommige Hindoes die zich hebben verdiept in de geschiedenis dat er een link is tussen de twee volkeren in de oudheid. Vele Hindoes geloven dat de Yezidi’s nazaten zijn van Hindoes omdat ze vele culturele, maar vooral religieuze aspecten met elkaar delen.

Menselijkheid

Uiteindelijk gaat het om menselijkheid. Wij vinden het allemaal onmenselijk dat er er nog steeds wandaden worden gepleegd van genocide en slavernij. Daartegen zouden allen die staan voor vrijheid en vrede zich moeten verzetten. Er zijn duizenden mannen vermoord en gedumpt in massagraven. Duizenden vrouwen hebben het leven als (sex)slavinnen moeten doorstaan en bijna 3000 vrouwen zijn nog steeds vermist. Dit mag niet zomaar vergeten of genegeerd worden. Dat dit zich heeft kunnen plaatsvinden wijst dat we zelfs in deze moderne tijd heel makkelijk kunnen vervallen in het duistere. Waakzaamheid en bewustwording zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat dit zich niet blijft herhalen.

#Navratri4Yezidis

Dit is waarom Mahesvari Autar (DesiYUP) als Hindoe een campagne is gestart genaamd: #Navratri4Yezidis: Honor the women next to you. Hiermee wilde zij samen met andere vrouwen de mensen op social media bewust maken van het leed dat de Yezidis hebben moeten ondervinden. Tijdens Navratri eren wij Mata Durga in haar negen vormen gedurende negen nachten. Daar wij de kosmische moeder, de vrouwelijke vorm van het Goddelijke wel aanbidden, zijn er duizenden vrouwen die ernstige gruweldaden hebben meegemaakt en bijna 3000 die nog vermist zijn.

Met deze campagne brengt zij samen met acht andere Hindoe vrouwen het boek van Brenda Stoter, Het Vergeten Volk, onder de aandacht met social media postst. Zo proberen zij mensen bewuster te maken van het leed van de Yezidi’s. Deze campagne is te volgen op de website van DesiYUP of op social media #Navratri4Yezidis.