Meditatie is een essentieel onderdeel van de spirituele praktijken in het Hindoeïsme en heeft talloze wijzen en zoekers geholpen om hogere staten van bewustzijn te bereiken. Twee prominente technieken binnen deze traditie zijn Japa en Tapa. Deze methoden zijn door de eeuwen heen door vele heiligen en wijzen gebruikt om verlichting te bereiken. In dit artikel zullen we deze technieken verkennen, hun betekenis en hoe ze kunnen worden geïntegreerd in jouw eigen meditatieve praktijk.

Wat is Japa?

Japa is de praktijk van het herhaaldelijk reciteren van een mantra, wat een heilige woord of zin is. Dit kan zowel hardop als in stilte gebeuren. Het doel van Japa is om de geest te zuiveren en te focussen op het Goddelijke. De herhaling van de mantra helpt om afleidende gedachten te verdrijven en een gevoel van innerlijke rust en spirituele verbinding te bevorderen.

Hoe Japa te beoefenen:

 1. Kies een Mantra: Traditionele mantra’s zoals “Om” of “Om Namah Shivaya” zijn veelgebruikt, maar je kunt ook een mantra kiezen die voor jou persoonlijk betekenisvol is of door jouw Guru aan jou is gegeven.
 2. Gebruik een Mala: Een mala heeft 108 kralen en helpt om de tellen van de herhalingen bij te houden.
 3. Vindt een Rustige Plaats: Ga zitten op een rustige plek waar je niet gestoord zult worden. Een plek waar je jouw gebed doet zoals een puja ruimte of yoga ruimte is geschikt.
 4. Concentreer en Herhaal: Sluit jouw ogen, focus op jouw ademhaling en begin de mantra te herhalen, kralen tellend op de mala.

Wat is Tapa?

Tapa verwijst naar ascetische oefeningen zoals onthechting, zelfreflectie en onthouding die worden uitgevoerd om spirituele zuivering en zelfdiscipline te bereiken. Het woord ‘Tapa’ komt van het Sanskrietwoord ‘Tapas’ wat ‘hitte’ of ‘spirituele vuur’ betekent. Tapa omvat het verdragen van ongemakken en het overwinnen van fysieke en mentale beperkingen om een hoger spiritueel doel te bereiken.

Hoe Tapa te beoefenen:

 1. Doe aan Zelfreflectie: Kijk op een eerlijke manier naar jezelf. Zie jezelf met alle goede, maar ook minder goede kanten.
 2. Stel Spirituele Doelen: Begin met het stellen van duidelijke en haalbare spirituele doelen die jij met jouw Tapa-praktijk wilt bereiken.
 3. Praktijk van Discipline: Neem dagelijkse oefeningen op zoals vasten, stilte (mauna), langdurige meditatieperiodes en controle over zintuigen en verlangens.
 4. Verdraag Ongemakken: Leer om ongemakken te verdragen zonder te klagen, dit versterkt jouw geest en lichaam.
 5. Volharding: Volhard in jouw praktijk, ongeacht de moeilijkheden die je tegenkomt, en wees geduldig met jezelf.

Voorbeelden van Wijzen die Japa en Tapa Beoefenden

 1. Swami Vivekananda: Deze beroemde spirituele leider en discipel van Ramakrishna gebruikte Japa en Tapa om zijn geest te concentreren en hogere staten van bewustzijn te bereiken. Zijn toewijding aan meditatie en zelfdiscipline maakte hem een van de grootste spirituele leraren van de moderne tijd.
 2. Sri Ramana Maharshi: Hij gebruikte intensieve Tapa om de staat van ‘self-realization’ te bereiken. Door lange perioden van meditatie en zelfonderzoek, bereikte hij verlichting en inspireerde velen met zijn leer van ‘Self-Inquiry’ (Atma Vichara).
 3. Meerabai: De beroemde heilige en dichteres stond bekend om haar onwankelbare toewijding aan Shri Krishna. Door voortdurende Japa van Shri Krishna’s naam en Bhajans.(liederen van devotie), bereikte ze een staat van Goddelijke extase en verlichting.

Integratie in Uw Praktijk

Start Langzaam: Begin met korte periodes van Japa en Tapa en verhoog de duur geleidelijk naarmate jij je comfortabel voelt.
Wees Consistent: Regelmaat is de sleutel tot succes. Probeer elke dag op hetzelfde tijdstip te mediteren.
Zelfcompassie: Wees geduldig en vriendelijk naar je zelf toe tijdens het proces. Meditatie is een reis en geen eindbestemming.
Zoek Begeleiding: Het kan nuttig zijn om begeleiding te zoeken van een Guru of een spirituele mentor die ervaring heeft met deze praktijken.

Door de technieken van Japa en Tapa toe te passen, kan je jouw meditatieve praktijk verdiepen en een pad naar innerlijke rust, zelfontdekking en uiteindelijke verlichting inslaan. Deze eeuwenoude praktijken hebben hun waarde bewezen door de spirituele transformatie die ze hebben gebracht in het leven van talloze zoekers door de geschiedenis heen.