Makar Sankrati wordt al duizenden jaren gevierd door Hindoes. Dit evenement wordt in meerdere Hindoe geschriften genoemd. Het is het moment dat de zon richting het noorden begint te bewegen. Er zijn verschillende manieren waarop dit wordt gevierd. Ieder regio in India heeft een eigen traditie.

De astrologische naam

‘Makar’ betekent in de sterren zodiak Steenbok. ‘Sankranti’ betekent beweging van de zon van één zodiak symbool naar de andere. In dit geval beweegt de zon van de het sterrenbeeld Boogschutter naar Steenbok. In India heeft iedere staat een naam voor deze dag. In Tamil Nadu wordt het Pongal genoemd. In Assam wordt het Bhogali Bihu genoemd. In Kerala, Karnataka en Andhra Pradesh wordt het Sankranti genoemd. In Punjab en Hariana wordt het Lohri genoemd. Zelfs buiten India kent men deze traditie. In Thailand wordt het Songkran genoemd en in Nepal wordt het Maghe Sankranti genoemd.

Omdat Shani (Saturnus) heerst over de zodiak van de Steenbok, wordt gezegd dat dit de tijd is dat Surya (de zon) zijn zoon Shani (Saturnus) komt bezoeken.

Surya

Omdat de zon centraal staat in deze vernieuwingsfase wordt op deze dag de Gayatri mantra (gewijd aan de zon, Surya) gereciteerd en wordt er water geofferd aan de zon.

Moment van vernieuwing

Na de winterzonnewende (winter solstice) in december, waar de zon wordt ‘herboren’, is dit een tijd van hoop en vernieuwing. Spiritueel is dit een moment om het oude los te laten en afstand te nemen van datgene dat je achter je moet laten. In oude tijden begonnen pelgrims op deze dag hun tocht naar een bedevaartsplaats.

Landbouw

In India was dit de periode waar het harde werk op de landbouwvelden gedaan moest zijn en men klaar was voor de nieuwe agrarische cyclus.

Bhishma

Na de Mahabharat oorlog, meer dan 5000 jaar geleden, verliet Bhishma Pitahmah zijn lichaam. Hij had de spirituele kracht om in zijn lichaam te kunnen blijven zolang hij dat zelf wilde. Ondanks dat hij tijdens de oorlog dodelijk gewond werd vertikte hij het om zijn lichaam te laten zodat hij adviezen kon geven aan zijn nakomelingen en kon zien dat het uiteindelijk goed zou komen met het rijk van zijn vader.