Janaki Jayanti valt op de achtste dag van de lichte maanhelft van de Hindu maand Phalgun. In de Gregoriaanse kalender valt dat in de maand februari/maart.

De grote droogte

In het tijdperk van Tretayuga was er een grote droogte in Janakpuri. Een klein koninkrijk van Raja Janak. Dit was desastreus voor de landbouw en daardoor bracht het gevaar heel de bevolking .

Om dit te verhelpen heeft Raja Janak, die een filosofisch en diep religieus mens was een Yagya georganiseerd om de energieën van zijn rijk met positiviteit te vullen. Dit werd gedaan op de achtste dag van de lichte maanhelft van de maand Phalgun.

Namens zijn volk moest Janak eigenhandig het land beginnen te ploegen. Tijdens het ploegen vond hij een aarde pot op het land. En toen hij het opende vond hij een pasgeboren meisje erin. hij adopteerde het meisje en noemde haar naar de scherpe punt van zijn ploeg wat in hun Maithili taal Sita was. Omdat zij de dochter was van Raja Janak werd zij ook Janaki genoemd.

Sita een Incarnatie van Lakshmi Mata

De Ramayan vertelt dat Sita Mata later trouwde met Shri Ram en dat beiden in feite incarnaties waren van Lakshmi Mata en Vishnu. Lakshmi is de brenger van geluk en rijkdom. Na haar vondst door Raja Janak kwam er ook geluk en voorspoed in zijn land.