De internationale dag van Sanskrit wordt gevierd op de volle maan (purnima) van de Hindu maand Shravan. In 2024 valt het op 19 augustus. Het is een bijzonder moment om stil te staan bij de immense waarde van deze bijzondere taal. Sanskrit, vaak omschreven als de “Goddelijke taal” of “de taal van God” heeft door de eeuwen heen een diepgaande impact gehad op de geestelijke en intellectuele ontwikkeling van de mensheid en met name Bharat (India). Hoewel het een liturgische taal is in Sanatan Dharm, reikt de invloed van het Sanskriet veel verder dan alleen de Dharmische teksten.

Het Belang van Sanskrit

Het Sanskrit vormt de kern van het intellectuele erfgoed van Bharat, een erfgoed dat een essentiële bijdrage heeft geleverd aan de wereld op het gebied van filosofie, wetenschap, literatuur en spiritualiteit. De klanken en trillingen van het Sanskriet worden verondersteld om resonantie te creëren met de kosmische energie, waardoor het zowel een wetenschappelijke als spirituele taal is. Het reciteren van Sanskritmantra’s zoals “AUM” of de “Gayatri Mantra” brengt niet alleen een diepe innerlijke rust, maar bevordert ook mentale helderheid, emotionele balans en lichamelijke gezondheid.

Het is niet zomaar dat de meeste spirituele geschriften van Sanatan Dharm geschreven en overgeleverd zijn in Sanskrit. Het is de beste taal om spirituele kennis over te dragen op een duidelijke manier. Het is in het Sanskrit dat de hoogste spirituele kennis duizenden jaren behouden is gebleven om de constructie van deze taal.

Het Sanskrit denken

Een taal vertolkt ook het cultureel erfgoed en denkwijze van een beschaving. Er is een reden waarom in sommige culturen er meer dan 20 namen zijn voor regen, en maar een of twee woorden zijn die een woestijn omschrijven. Hoe meer een volk de nuances van een concept begrijpt hoe beter en diverser het zo een concept omschrijft. Zo is er een reden waarom in het Sanskrit het spiritueel aspect van het menselijk bestaan als ook het onderzoek van het Goddelijke in zoveel teksten en detailes is omschreven. Het spiritueel denken van de mens is omvat in het Sanskrit. Het bestuderen van deze taal verbreed het denken en begrip als het gaat om het menselijk bestaan vanuit een spiritueel perspectief.

De wetenschap en spiritualiteit van Sanskrit mantra recitatie

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het herhalen van mantra’s in het Sanskrit de hersengolven kan veranderen, wat leidt tot verbeterde cognitieve vermogens, zoals geheugen en concentratie. Bovendien helpt het om negatieve denkpatronen te doorbreken en de geest te herprogrammeren voor een positievere mindset.

Eerbetoon aan Maharishi Panini

Geen discussie over Sanskrit zou compleet zijn zonder het vermelden van Maharishi Panini, de legendarische grammaticus wiens werk de grondslag heeft gelegd voor de studie van de taal. Maharishi Panini’s meesterwerk, de Ashtadhyayi, is een van de meest indrukwekkende intellectuele prestaties in de geschiedenis van de mensheid. Dit werk, bestaande uit acht hoofdstukken, bevat een uiterst nauwkeurige en systematische analyse van Sanskrit grammatica. Panini’s grammatica is zo geavanceerd en volledig dat het, ondanks de eeuwen die zijn verstreken, nog steeds wordt beschouwd als het definitieve werk over Sanskrit. Zijn werk heeft niet alleen bijgedragen aan het behoud van de taal, maar ook de structuur en logica ervan vastgelegd, wat heeft geleid tot de ontwikkeling van verschillende wetenschappen, waaronder linguïstiek en computerwetenschappen. Panini’s nalatenschap leeft voort in elk Sanskrit vers dat we vandaag de dag reciteren, en zijn werk blijft een bron van inspiratie voor wetenschappers en spirituelen over de hele wereld.

Laten we op deze Internationale Dag van het Sanskrit ons verbinden met deze prachtige taal en haar wijsheid integreren in ons dagelijks leven. Door Sanskrit te bestuderen, te eren en te omarmen, brengen we niet alleen een eerbetoon aan het verleden, maar versterken we ook de fundamenten voor een vredige en verlichte toekomst.

Bronnen:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9623891

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8949812

https://www.worldhistory.org/Sanskrit/