Eén van de grootste contributies van het Hindoeisme aan de wereld is Yoga. In de laatste decennia heeft Yoga zelfs in het westen het leven van mensen zowel materieel als spiritueel verrijkt.

Yoga betekent letterlijk samen brengen. Dit komt van het woord Yuj, samenvoegen.

Yoga is een systeem om de geest en het lichaam klaar te stomen om in eerst in harmonie met de Zelf, dan met de natuur, en daarna met het Goddelijke te kunnen bestaan. Met de natuur wordt bedoeld alles wat er buiten jou om bestaat; zowel de planten, de dieren, maar ook andere mensen.

Op het eerste gezicht lijkt Yoga op een aantal lichamelijke oefeningen en ademhalingsoefeningen. En zo wordt het in het begin ook ervaren. Maar naarmate het lichaam meer in harmonie met de zelf raakt, begint de persoon de connectie met de natuur en het Goddelijke te ervaren.

Wees voorbereid op de reis naar binnen

Yoga is een systematische discipline die ons de technieken leert om de zowel het lichaam als ook de geest te prepareren op de reis naar binnen om uiteindelijke één te worden met het Goddelijke en toegang te krijgen tot de innerlijke verborgen waarheid dat in ieder ziel aanwezig is. Dit is waarom een andere naam voor Sanatan Dharm (religie van de ziel) ook Yoga Dharm genoemd wordt.

Het doen van Yoga zorgt er niet voor dat onze lichamelijke of geestelijke problemen verdampen, maar het zorgt er wel voor dat wij geconfronteerd worden met de wortels van deze problemen. Yoga zorgt ervoor dat wij gevoeliger worden voor wat het lichaam ons probeert te vertellen. Maar ook van binnen stiller worden zodat wij kunnen zien wat ons geest werkelijk dwarszit.

Als Yoga betekent één wording met het Goddelijke en het Goddelijke is de waarheid, dan betekent Yoga dat wij geconfronteerd worden met de realiteit. De zelftransformatie dat Yoga teweeg brengt zorgt voor een zekere vrijheid waardoor persoonlijke groei niet meer belemmert wordt. Mentale stabiliteit, betere gezondheid, stres beheersing en zelf analyse helpen ons de persoonlijke groei voort te zetten.

Populaire vormen van Yoga

De meest populaire vormen van Yoga zijn de klassieke Yoga van Patanjali, ook bekend als Ashtanga yoga, Karma Yoga, Bhakti Yoga en Gyana (Jnana Yoga), Hatha Yoga, Mantra Yoga, en Tantra Yoga. Er zijn ook vele moderne stijlen van Yoga die een combinatie zijn van verschillende elementen uit de klassieke Yoga filosofieën.

Yoga is één van de grooste bijdragen van het Hindoeisme aan de wereld. Mensen van alle culturele, religieuze en ethnische achtergronden hebben hun leven kunnen verrijken met de hulp van Yoga. Jaarljiks is het aantal Yoga scholen op de wereld aan het stijgen en doen er steeds meer mensen mee aan deze praktsiche vorm van spiritualiteit.

De wortels van Yoga, gevestigd in de Vedas en Upanishads, blijven de spirituele voortgang voeden van de gehele mensheid.