Op 25 mei a.s vinden er verkiezingen plaats in Suriname. Nadenken over op welke partij te stemmen is een van de zaken die bijna alle Surinamers nu bezighoudt. Want het belang van de juiste partij(en) aan het roer te helpen is groot. Een verkeerde keuze kan, zo laat het verleden ons zien, met name politiek en economisch, rampzalig zijn. De Franse schrijver Chamfort waarschuwde de wereld al in de tweede helft van de achttiende eeuw voor machtsmisbruik door politici. En wat voor catastrofale gevolgen dat kan hebben. 

Hoevelen hebben de macht vervloekt tot op het moment waarop men hun er het bezit van heeft gegeven en de middelen verschaft om er op hun beurt misbruik van te maken. ( Nicholas Chamfort ). (1) 

Het kabinet Santokhi heeft Suriname in de afgelopen regeerperiode uit een economisch diep dal en internationaal uit een bijna totaal isolement omhoog weten te trekken. Als kiezer zou je dit beleid het liefst gecontinueerd willen zien en dus voor het team Santokhi willen stemmen. Anderzijds roept niet of onvoldoende waargemaakte verwachtingen door dit kabinet bij velen twijfels en afwijzing op en daarmee ook de wens voor verandering. 

Deze discrepantie tussen resultaat en verwachting maakt het kiezen voor een partij (of combinaties van partijen) bepaald niet eenvoudig.

Management is de dingen goed doen. Leiderschap is goede dingen doen. (Pieter F. Drucker) (2)

Veel hangt ook af van hoe de partijleider zich ten opzichte van het landsbelang positioneert.

Stelt hij/zij zich op als een manager die alles kan en overlaadt hij zijn toehoorders met beloften, zelfs ook op individueel niveau?

Of profileert hij/zij zich als een echte realistische leider die zaken binnen de kaders van algemeen belang, democratische rechtstaat en economische vooruitgang beloofd, maar die primair dienstbaar wil zijn aan het landsbelang?

Nadat Tony Blair in mei 1997, de eerste keer de verkiezingen in Engeland had gewonnen, riep hij zijn campagneteam bij elkaar. In zijn toespraak ze hij :

“ Vergeet nooit, zij, het volk, zijn de meesters en wij de dienaren”.

Dat leverde hem niet alleen veel sympathie op, maar ook mede een tweede termijn vijf jaar later. 

Handhaving van principes

De grondwet van Suriname waarborgt de handhaving van principes als vrijheid, gelijkheid, integriteit, economische, sociale en culturele ontwikkeling democratie en rechtsstatelijkheid. 

De regering als uitvoerend orgaan is gehouden aan de grondwettelijke bepalingen ten aanzien van de door hen te voeren beleid. 

Zo garandeert de grondwet dat de overheid waakt over handhaving van de democratie, recht en wetgeving. Voorts garandeert zij elk individu vrijheid van beleving van burgerschap, vrije meningsuiting, participatie soevereiniteit, eerbiediging en waarborging van fundamentele vrijheden en rechten. Het hebben van zoveel rechten en vrijheden impliceert dat je als Surinamer eigenaar bent van een stukje democratie die jou toekomt, maar ook van de daaraan verbonden rechten zoals zelfbeschikking, vrije meningsuiting, zelfontwikkeling, inrichting van je leven en overal te kunnen wonen, waar de wetten mbt woonomgeving dat toelaten. 

Het als eigenaar bezitten van deze rechten en vrijheden houdt vanzelfsprekend de morele plicht in om te zorgen dat jij en de samenleving deze rechten en vrijheden behoudt en koestert. Het uitbrengen van je stem aan een partij waarvan je overtuigd bent dat zij alles in het werk zal stellen om de grondwettelijke verantwoordelijkheden na te leven is een manier waarop je deze morele plicht kan uitdragen. 

Wat zeggen de jongeren?

In verband met de komende verkiezingen heb ik een aantal trotse jonge Surinamers gesproken.

Allemaal zeggen ze te zullen stemmen op een partij waarvan ze de overtuiging hebben dat deze de grondwettelijke bepalingen niet alleen zullen respecteren, maar zich ook erdoor zullen laten gidsen in hun werk. Deze jongeren vinden persoonlijke integriteit van de politicus een belangrijke voorwaarde voor het toekennen van voorkeurstemmen.

De jongeren vonden het ook belangrijk dat de politicus of partij van hun voorkeur actief moet zijn in het bevorderen van sociale cohesie. In Suriname wonen mensen met verschillende levensbeschouwelijke achtergronden. Dat geldt ook voor zowel de stemgerechtigden als voor de politici. 

Hindoejongeren uit de groep die ik sprak zeiden dat ze het als herkenbaar en betrokken zouden ervaren als de Hindoepolitici zich in hun werk en met name in het proces van bevordering van sociale cohesie zich zouden laten inspireren door de onderlinge verbondenheidsfilosofie uit het Hindoeisme, vervat in de mantra’s :

“ zij, die uitgaan van verschillen tussen mensen op basis van klasse, rijk en arm en uiterlijke kenmerken, hebben een bekrompen geest.
De wijzen gaan ervan uit dat de wereld een grote familie is “ (Maha Upanishads 6.71-75)

Laten wij samen zijn, samen spreken, laat onze geest een zijn in harmonie
Laat onze spraak verenigd zijn tot een stem
Mogen we samen een doel hebben moge onze harten verenigd zijn in liefde
En onze geest en de doelen die we nastreven een zijn
Moge wij allen gelukkig zijn . (Rig Veda X-191)

(1)Nicholas Chamfort Franse schrijver: 06-04-1741 – 13-04-1794
(2) Pieter F. Drucker publicist en hoogleraar management ; New York University 
Boek: challenges for the 21st century