Ze kunnen gebouwd zijn als paleizen, magazijnen, simpele zalen of zelfs omgebouwde buurthuizen. Mandirs (Hindoe tempels) zijn in alle vormen te vinden over de hele wereld. Voor velen buiten het geloof is wat er gebeurt binnen de mandir vaak een mysterie. Zijn tempels belangrijk voor Hindoes? Wat doen ze tijdens de diensten? Waar staan alle symbolen voor? Op deze pagina vind je meer informatie over Hindoe tempels.

Waarvoor zijn Hindoe tempels?

Het lichaam wordt gezien als een tempel. En haast ieder Hindoe heeft een altaar (kleine mandir) in huis. Wat zou het nut dan zijn om toch mandirs te bouwen? Een mandir heeft als doel om op een actieve manier de bezoeker te herinneren aan het Goddelijke en de ervaring van het Goddelijke op te roepen in de zang, de rituelen, de kleuren en geuren en het reciteren van de mantra’s.

In ons dagelijks leven gaan wij niet op die manier om met ons lichaam en ook niet om met ons huis, omdat wij door het leven worden afgeleid (Maya) Deze mandirs worden actief gehouden in een spiritueel/energetisch hogere staat door middel van regelmatige puja’s (rituelen) en gebeden.

Waarom verschillen de tempels van elkaar?

Hindoe tempels. mandirs, werden traditioneel volgens bepaalde voorschriften gemaakt die veel lijken op de stijlen die wij kennen uit india. De meeste mandirs hebben de volgende kenmerken:

  1. Een centraal altaar met de hoofd vorm van het Goddelijk dat wordt aanbeden in de tempel.
  2. Andere vormen van het Goddelijke die ook, maar toch in mindere mate worden aanbeden in de mandir. Soms zijn ze deel van het altaar, maar soms kunnen zij hun eigen altaar hebben.
  3. Getrainde en geinitieerde priesters voeren de pujas (toegewijde rituelen)
  4. Culturele activiteiten worden gehouden in een aparte ruimte en niet waar de altaar staat.
  5. De mandir vertegenwoordigt ook een specifieke traditie die leidend is. Dit sluit andere tradities niet uit.

Terwijl deze richtlijnen gevolgd worden door duizenden mandirs is de realiteit dat in het Hindoeïsme men veel flexibiliteit heeft om invulling te geven aan de bovengenoemde ideeën. Dit betekent dat verschillende mandirs in zekere mate deze ideeën heel strict of juist heel flexibel of zelfs heel anders toepassen.

Sommige mandirs bestaan uit meerdere ruimtes verspreid over een terrein, anderen zijn een gebouw met meerdere ruimten. En anderen zijn weer één ruimte waar alles plaatsvind. Hoe je zit, hoe de dienst eruit ziet en hoe de interactie is bij ieder mandir anders.

Dit maakt iedere mandir uniek en zorgt voor diversiteit in diensten en tempel belevenis.