गुरू गोविन्द दोऊ खड़े, काके लागूं पांय।
बलिहारी गुरू अपने गोविन्द दियो बताय।।

Guru Govind dou khade, kake lagoon paay,
Balihari Guru aapno, Govind diyo batay ~ Kabir Das

Wanneer de Guru en Bhagvaan (het Goddelijke) voor je staan, wie groet je als eerst? Die eer gaat naar de Guru, dankzij wie je het Goddelijke hebt kunnen herkennen.

De eerste volle maan na de zomerzonnewende valt in de Hindoe kalender in de maand Ashadha (juli-augustus) en staat bekend als Guru Purnima. Deze bijzondere dag is toegewijd aan de transmissie van de leer van Sanatan Dharm (Yoga Dharma) van het Goddelijke naar het materiële, oftewel dat de leer van de Dharma werd overgeleverd van Shiva naar creatie.

Er zijn momenten in ons leven waarop we iemand ontmoeten die onze weg verlicht, onze ziel voedt en ons inspireert om te groeien. Deze bijzondere individuen worden onze mentoren, onze gidsen, onze Guru’s. Op de bijzondere dag van Guru Purnima, vieren we hun aanwezigheid en eren we hun onschatbare bijdrage aan onze spirituele reis.

Definitie van “Guru”

Het woord “Guru” in Sanskrit betekent verwijderaar van het duistere of onwetendheid. De taak van een guru is om de onwetendheid van zijn “Shihya” (leerling) te verwijderen en dichterbij de innerlijke waarheid te brengen. Tijdens Guru Purnima wordt de guru bedankt voor de inzet en de (spirituele) ontwikkeling die de leerlingen hebben ondervonden. Op deze dag mediteren en danken alle leerlingen, ook de guru’s die zelf leerlingen zijn van de guru’s die hen voor zijn gegaan, op de spirituele inzichten die zij hebben ontwaakt in hunzelf.

Guru aan het mediteren en schrijven

De Guru-Shishya Traditie (Parampara)

Guru Purnima herinnert ons aan de lange lijn van Guru’s en hun leerlingen die de leer van Sanatan Dharm staande hebben gehouden door de duizenden jaren heen. Het Hindoeïsme en de Hindoe filosofie is voor duizenden jaren op deze wijze overgeleverd van generatie op generatie.

Hierdoor is het Hindoeisme altijd een levende traditie gebleven die verschillende vormen heeft kunnen aannemen afhankelijk van de tijd en de plaats.

De dag van Guru Purnima wordt gezien als een goede dag om positieve energie op te vangen die de spirituele inzichten doen opkomen in een mens. Dit is waarom op deze dag meditatie, contemplatie, het lezen van de geschriften het luisteren naar boodschappen van de guru of het herhalen van de geleerde lessen van de guru heel belangrijk is voor miljoenen Hindoes over de wereld.

Vyasa Purnima

Een andere naam voor Guru Purnima is ook Vyasa Purnima. De jaardag van Maharishi Vyas, bekend als KRishna Dvaipayana Vyaas wordt op deze dag gevierd. Hij zelf was guru van vele Rishis. Ook is hij de laatste schrijver die de kennis van de Vedas had gecompileerd. Maar waar hij het meest bekend voor is, is dat hij de Mahabharat heeft vastgelegd rond het einde van het Dvapar tijdperk ongeveer 5300 jaar geleden. Door het vastleggen wat er was gebeurd heeft hij ervoor gezorgd dat de mens een goede voorbeeld heeft om lering uit te trekken.

Niemand is ‘”Self Made”

Wie je ook bent en wat je ook hebt bereikt in het leven, dat heb je ook te danken aan anderen die jou voor zijn geweest en van wie je hebt kunnen leren. Het vieren van Guru Purnima begint met het erkennen van de immense invloed die onze Guru’s op ons hebben gehad. Ze hebben ons niet alleen kennis en vaardigheden bijgebracht, maar hebben ons ook geholpen onze ware potentieel te ontdekken en ons bewustzijn te vergroten. Ze hebben ons geleerd om te streven naar hogere doelen, om onze angsten te overwinnen en om het beste in onszelf naar boven te halen.

Deze dag herinnert ons eraan om dankbaarheid te tonen aan onze Guru’s en hen te bedanken voor hun onbaatzuchtige toewijding en liefdevolle begeleiding. Het is een kans om onze waardering uit te spreken, hen te eren en hen te bedanken voor de onschatbare geschenken die ze ons hebben gegeven. Of het nu in de vorm is van een persoonlijk bedankje, een symbolisch geschenk of gewoon een oprechte glimlach, laten we onze Guru’s weten hoeveel ze voor ons betekenen.

Maar Guru Purnima is meer dan alleen een dag van erkenning en dankbaarheid. Het is ook een tijd om zelfreflectie toe te passen en te kijken naar onze eigen groei en ontwikkeling. Het herinnert ons eraan dat we allemaal een verantwoordelijkheid hebben om onze kennis en ervaringen door te geven aan anderen. Het inspireert ons om op onze beurt mentor te worden en anderen te begeleiden op hun reis naar persoonlijke groei en vervulling.

Guru Purnima nodigt ons uit om stil te staan bij de diepere betekenis van het leven en om te reflecteren op de lessen die we hebben geleerd. Het herinnert ons eraan dat spirituele groei en innerlijke voldoening niet alleen afhangen van externe omstandigheden, maar vooral van onze bereidheid om te leren, te groeien en anderen te helpen. Het is een oproep om ons hart te openen en ons bewustzijn te vergroten, zodat we het beste van onszelf kunnen geven en een positieve impact kunnen hebben op de wereld om ons heen.

Dus laten we op deze bijzondere dag van Guru Purnima een moment van contemplatie nemen en reflecteren op de onschatbare waarde van onze Guru’s in ons leven. Laten we ons bewust worden van de zegeningen die ze ons hebben gebracht en hoe ze ons hebben geholpen te groeien en te evolueren.

Guru Purnima nodigt ons uit om de spirituele dimensie van ons leven te omarmen en te erkennen. Het herinnert ons eraan dat we niet alleen fysieke wezens zijn, maar ook spirituele wezens die een diepere verbinding hebben met het universum. Het is een uitnodiging om ons bewustzijn te vergroten, onze geest te verstillen en de stilte binnenin te vinden.

Yoga en Meditatie

Yoga en meditatie zijn krachtige instrumenten die ons kunnen helpen de spirituele aspecten van ons leven te verkennen. Ze stellen ons in staat om contact te maken met ons innerlijke zelf, onze ziel, en om een dieper begrip en bewustzijn te ontwikkelen. Door regelmatig yoga en meditatie te beoefenen, kunnen we een staat van innerlijke rust, helderheid en harmonie bereiken.

Yoga is niet alleen een fysieke oefening, maar ook een spirituele discipline die ons in staat stelt om ons bewustzijn te vergroten en onze innerlijke balans te herstellen. Het helpt ons om spanningen en stress los te laten, onze energie te harmoniseren en een diepere verbinding met onszelf en de wereld om ons heen te ervaren.

Meditatie daarentegen stelt ons in staat om de drukte van onze gedachten tot rust te brengen en ons te verbinden met het oneindige bewustzijn dat in ons leeft. Het helpt ons om helderheid en inzicht te verkrijgen, onze intuïtie te versterken en innerlijke vrede te ervaren.

De spirituele aspecten van yoga en meditatie bieden ons een bron van kracht, wijsheid en inspiratie. Ze stellen ons in staat om onze innerlijke groei en transformatie voort te zetten, zelfs nadat onze Guru’s hun fysieke aanwezigheid hebben verlaten. Ze herinneren ons eraan dat we altijd toegang hebben tot de diepere wijsheid en begeleiding die in onszelf en in het universum aanwezig is.

Shri Krishna en de Bhagvad Gita

Krishna en Arjun op het slagveld van de Mahabharat
Krishna en Arjun op het slagveld van de Mahabharat

Naast het practiseren van Yoga en Meditatie (Yog en Dhyan) kunnen wij ook de lessen doornemen uit de Bhagvad Gita gereciteerd door Shri Krishna die niet zomaar Jagad Guru (Guru van de totale mensheid) genoemd wordt. Zijn lessen in de Bhagvad zijn voor alle zielen en van toepassing in alle tijdperken.

Dus, terwijl we Guru Purnima vieren, laten we niet alleen onze Guru’s eren, maar laten we ook een moment nemen om stil te staan bij onze eigen spirituele reis. Laten we ons openstellen voor de wijsheid die in ons leeft en ons toewijden aan voortdurende groei, leren en evolueren.

Moge Guru Purnima ons inspireren om onze spirituele paden te omarmen, onze eigen Guru’s te worden en een bron van liefde, wijsheid en begeleiding te zijn voor anderen. Moge het ons motiveren om te blijven streven naar innerlijke wijsheid, geluk en verlichting.

Op deze prachtige dag van Guru Purnima laten we de spirituele vlam in ons hart ontbranden en laten we het licht van wijsheid en liefde naar de wereld uitstralen.

Een Shubh Guru Purnima