Een van de meest bekende geschriften uit de Sanatan Dharm is de Shrimad Bhagvad Gita. Vrij vertaald betekent het de zang van het Goddelijke. Op Gita Jayanti wordt de openbaring van de Bhagvad Gita gevierd. Het is de blauwdruk voor spirituele groei voor de totale mensheid, ongeacht de religieuze en culturele achtergrond van de lezer. Dit is waarom de Bhagvad Gita een van de meest verspreide en vertaalde geschriften is op de wereld.

Moksha Ekadasi

Gita Jayanti wordt gevierd op de de elfde dag van de lichte maanhelft van de Vedische maand Marghashirsha. In 2024 valt het op 11 december. Deze dag wordt ook wel Moksha-Ekadasi genoemd. Ekadasi staat voor de elfde dag van de maand. Moksha staat voor verlossing. De Bhagvad Gita is namelijk de door het Goddelijke geschonken spirituele kaart naar verlossing van de Atma (ziel).

Het vinden van een eigen weg

De Bhagvad Gita werd overgedragen aan de mens via Arjun, die op het slagveld van Krurkshetra, meer dan 5000 jaar geleden op het punt stond om oorlog te voeren. Net als het leven van ieder mens, was zijn situatie niet ‘zwart-wit’. Ondanks dat hij oorlog zou voeren, was niemand op het slagveld echt goed of echt slecht. Tegenover Arjun stonden familieleden en vrienden, leraren en prominenten die hij respecteerde. Wat was verkeerd, en wat was goed voor hem zelf om te doen in deze situatie?

Samen met Arjun, stond Shri Krishna op het slagveld. Shri Krishna heeft Arjun begeleid om naar binnen te keren en te ontdekken wie hij zelf is, en wat zijn Dharma is op deze wereld. Door de kennis van de Bhagvad Gita kon Arjun duidelijkheid bereiken in wat zijn eigen weg was in zijn leven in plaats van wat anderen verwachtten van hem.

De Bhagvad Gita voor een Ieder

De Bhagvad Gita bestaat uit 700 verzen, die de mens de kans geeft om te gaan op een innerlijke reis van zelfontdekking, acceptatie en zelfactualisatie. Wij leven gelukkig in een tijdperk waar de Bhagvad Gita vertaald is in vele talen. Het is voor praktisch een ieder toegankelijk geworden.

Ongeacht in welk taal het gelezen wordt, het resoneert met ons innerlijk waardoor wij uiteindelijk vanuit ons binnenste de Goddelijke zang uit ons eigen ziel kunnen horen.

Gita Jayanti kan gezien worden als de ideale dag om te beginnen met het lezen van de Bhagvad Gita. Heb een gezegende innerlijke reis.