Geweldloosheid (in het Sanskrit Ahimsa), is een van de principen van het Hindoeïsme.
De de yoga leer wordt ahimsa genoemd als één van de eerste yamas (principen die een yogi moet kunnen volgen). In de Mahabharat Purana staat er in de Mahaprasthnika Parva:
अहिंसा परमॊ धर्मस तथाहिंसा परॊ दमः।
अहिंसा परमं दानम अहिंसा परमस तपः।
अहिंसा परमॊ यज्ञस तथाहिस्मा परं बलम।
अहिंसा परमं मित्रम अहिंसा परमं सुखम।
अहिंसा परमं सत्यम अहिंसा परमं शरुतम॥
Ahimsa is de hoogste Dharma, Ahimsa is de grootste vorm van zelfcontrole, het is het allerbeste dat je kunt geven aan een ander, het is de beste vorm van zelf-reiniging, het is de grootste opoffering die je kunt doen, het is de grootste beoefening van kracht, het is de grootste vorm van vriendschap, het is het grootste geluk, het is de grootste waarheid, en het is de grootste les.
Ahimsa is als principe gedragen door verschillende bekende mensen op de wereld. De meest bekende daarvan is Mahatma Gandhi (Mohandas Karmchand Gandhi). door middel van de principe van geweldloosheid heeft hij een groot deel van de populatie van India kunnen mobiliseren om op een geweldloze manier te verzetten tegen de bezetting van de Britten van India. Mede hierdoor werd India een soevereine land in 1945.
Een ander bekend persoon uit de geschiedenis is Martin Luther King jr. die geïnspireerd werd door Mahatma Gandhi. Door het toepassen van de principe van geweldloosheid lukte het hem om de ‘civil right’s movement’ te maken tot een historisch moment in de geschiedenis van de Verenigde Staten van Amerika.
In deze tijd van sociale turbulentie is het ook van belang om de boodschap van Ahimsa te spreiden zodat meer mensen op een geweldloze manier met elkaar leren communiceren en conflicten op te lossen.
Ieder jaar wordt er door de Indiase ambassade, op de jaardag van Gandhi, 2 oktober, de Internationale dag van geweldloosheid gevierd om geweldloosheid als thema te behandelen.