Ekadasi betekent letterlijk ‘de elfde’ en refereert naar de elfde dag van de Hindoe kalendermaand waarop devoten hun meditatie en vasten toewijden aan Shri Vishnu.

Devoten kiezen ervoor om op één ekadasi of op meerderen een regelmaat van gebed, meditatie en vasten toe te passen in hun spirituele belevenis. Omdat er in een jaar meerdere momenten van ekadasi zijn, heeft een devoot de mogelijkheid om te kiezen uit meerdere mogelijkheden of er zelfs voor te kiezen om meerdere ekadasi’s hun devotie toe te passen.

Wanneer er wordt gekozen om een gehele jaar door op ieder ekadasi te vasten, dan wordt er aangeraden om in de herfst op de Utpanna of Utpatti Ekadasi (november-december) te starten.

Het verhaal

Het verhaal achter ekadasi komt uit de Vishnu Puran. Shri Vishnu bundelde zijn shakti (krachten) en liet het manifesteren in de vorm van de Devi met de naam Ekadasi. Zij kreeg de opdracht om de demonische Mura te vernietigen en orde te herstellen. Nadat zij haar taak had volbracht gaf Shri Vishnu haar de zegen om zich te manifesteren in het leven van alle devoten die op de dag van Ekadasi hun gebed, meditatie en vasten toewijden aan Hem.

Methode om te vasten

Op de dag voor ekadasi wordt er nog één laatste keer gegeten voor het starten met het vasten. Op de dag van ekadasi wordt er niet gegeten. Er wordt pas gegeten op de volgende dag. Sommigen stoppen met het vasten na de puja en meditatie. Dit hangt af van of je het aankunt en gewend bent om te vasten. Indien je gezondheidsklachten hebt, of speciale medicijnen gebruikt, neem contact op met jouw dokter voor je start met het vasten.

De puja / rituelen

Voor de puja worden er vaak de volgende attributen gebruikt:

 • Een beeld, tekening of schilderij van Shri Vishnu
 • Fruit (vaak gele bananen)
 • Tulsi bladeren (het liefst zijn de bladeren een dag eerder geplukt)
 • De standaard puja attributen die bij alle andere pujas gebruikt worden

Gebed en mantra’s

Tijdens het gebed wordt er gereciteerd uit:

 • De Vishnu Ashtothram
 • De Vishnu Sahastranam
 • Recitatie van de mantra: AUM Namo Narayanana
 • Jouw eigen lievelings mantra’s voor Shri Vishnu
 • Bhajans (lofzangen) voor Shri Vishnu

Het proces

 • Op de dag van ekadasi staat men op en begint met de dagelijkse reiniging en klaarmaken
 • Daarna wordt de puja gedaan in naam van Shri Vishnu waar fruit, water en tulsi bladeren geofferd worden
 • Er wordt een diya (licht / olielamp) aangemaakt
 • Na de puja komt het proces van meditatie
 • Soms leest men ook uit geschriften zoals de Vishnu Puran of een ander geschrift dat voor de bhakt belangrijk is.

Afronden van de dag

In de avond uren neemt men weer een bad en rond de avond af met een simpel gebed en daarna meditatie gericht op Shri Vishnu.

Geen slaap maar meditatie

Zij die ervoor kiezen kunnen in de avond uren door gaan met de meditatie. Dit betekent dat ze niet slapen maar de hele avond focussen op gebed, meditatie of het zingen van Bhajans.

Nogmaals, dit moet je alleen doen wanneer je zeker weet dat je gezond genoeg bent om dit aan te kunnen.

De volgende dag

Je begint de volgende dag zoals ieder ander dag met zelfreiniging en je klaar te maken voor de dag. Indien je ervoor hebt gekozen om heel de dag van ekadasi te vasten, dan eet je de volgende dag iets lichts. Als je hebt gekozen om heel de avond wakker te blijven in meditatie en gebed, dan doe je het rustig aan op de volgende dag zodat jouw lichaam weer een normale ritme kan oppakken.

Bekijk de Ekadasi Kalender op de site om te zien wanneer er Ekadasi is.