In Sanatan Dharm (het Hindoeisme) wordt er geloofd dat het heelal in cyclusen werkt. Deze kosmische cyclussen hebben in zich meerdere cyclussen van creatie, bestaan en vernieuwing. Een cyclus van de beschaving van de mensheid wordt een Manvantar genoemd. Ieder manvantar kent Saptarishis oftewel 7 Rishi’s (zieners) die verlicht worden door Shiva die als taak hebben om beschaving te spreiden in de mensheid.

Deze Rishi’s hebben door hun yoga training onder Shiva (de Adi Yogi) de kracht van lang leven en kosmische visie bereikt Zij worden op Aarde gezet door Brahma en worden de Manasputra (kinderen uit het denken van Brahma) genoemd. Zij hebben als taak om na hun Yoga training van Shiva, de Vedische kennis dat alom bekend is, structureel te spreiden onder de mensen.

Ieder Manvantar krijgt nieuwe Sapta Rishis. En deze nieuwe Saptarishis nemen de taken over van de vorige Saptarishis. De Rishis van de huidige Manvantar zijn als volgt.

Rishi Vishvamitra

Rishi Vishvamitra is gecrediteerd als de auteur van het grootste deel van de Mandala 3 van de Rigveda, en heeft hij ook de Gayatri Mantra geschreven. Hij werd geboren als een Chandravanshi-prins, zoon van koning Kusha en was een dappere krijger. Later deed hij echter tapasya (meditatie en yoga) en kreeg hij de plaats onder de Saptarishi’s als resultaat van zijn diepe toewijding aan het universum.

Rishi Vashishtha

Vereerde Vedische ziener in het Hindoeïsme, Vashishtha wordt gecrediteerd als de belangrijkste auteur van de 7e Mandala van Rigveda en zijn familie wordt ook genoemd in de Rigveda. Zijn ideeën waren zeer invloedrijk en hij werd de eerste wijze van de Vedanta filosofie genoemd, welke later geformuleerd werd door Adi Shankaracharya.

Rishi Atri

Rishi Atri met zijn vrouw Anasuya

Atri was een Vedische Rishi, die wordt gecrediteerd voor het componeren van een groot aantal hymnen gewijd aan Agni Dev, Indra Dev en andere Vedische Devta’s in het Hindoeïsme. Een hele mandala, de vijfde mandala van Rigveda wordt ter ere van hem Atri Mandala genoemd en zevenentachtig hymnen zijn puur opgedragen aan hem en zijn gezinsleden.

Rishi Gautama

Als een van de Vedische Rishi’s, wordt hem de ontdekkingen van Mantra’s toegeschreven. De Rigveda heeft verschillende Sukta’s die door hem zijn gecompileerd. Gautama Maharishi wordt gecrediteerd voor het schrijven van vele hymnen in de Mandala’s. Hij was de stamvader van de Gautama gotra.

Jamadagni

Rishi Jamadagni wordt gecrediteerd voor vele hymnen die te maken hebben met wapens, en kunst. Hij wordt gezien als een afstammeling van Rishi Bhrigu, een van de Prajapati’s van de vorige Manvantara. Hij wordt ook gezien als de vader van Parshuram, een van de incarnaties van Shri Vishnu.

Rishi Bharadvaja

Rishi Bharadvaja Barhaspatya is zijn volledige naam. Het tweede deel van zijn naam refereert naar zijn vader, Maharishi Brihaspati. Bharadvaja wordt vier keer genoemd in de Rigveda en ook in de Shatpatha Brahmana. Wij wordt meerdere malen genoemd in de Puranas en ook in de Mahabharat waar hij bij aanwezig was (ca 5300 jaar geleden). Hij is de schrijver van de Yantra Sarvasva waarin hij vimanas noemt, en heeft ook geschreven over ruimtevaart. Daarnaast is hij een van de grondleggers van de Ayurveda en heeft ook geschreven over de natuurwetenschappen.

Rishi Kashyapa

Maharishi Kashyap met zijn vrouw Diti

Rishi Kashyapa is de oudste rishi die in de Brihadaranyaka Upanishad wordt vermeld en wordt beschouwd als de autodidactische geleerde van de Atharvaveda. Hij was gevestigd in de noordwestelijke delen van het Indiase subcontinent en volgens de legendes wordt de naam Kashmir (Kasjmir) aan hem toegeschreven.

Gedenkdag

Op Rishi Panchami worden deze 7 Rishi’s herdacht en bedankt voor hun contributie in het voortzetten van Sanatan Dharm opdat de Vedische kennis toegankelijker kan zijn voor de mensheid.