Dassera, ook wel bekend als Vijayadasami, is een dag waarop Hindoes over de hele wereld stil staan bij het verslaan van Ravan door Shri Ram. Dit vind plaats na de Navratri vieringen in de herfst en brengen een start aan de voorbereidingen op Divali.

Dasera is een samenvoeging van twee woorden. Dasa, betekent tien, en hara betekent verslaan. Dit houd in dat Ravan, de tienhoofdige demoon verslagen wordt door Shri Ram.

De tien hoofden van Ravan

Ravan was de antagonist van Shri Ram in de Ramayan in de oorlog van Shri Ram om zijn vrouw Sita Mata te bevrijden. Ravan was de zoon van de ziener Vishravan en Asura (demonische) moeder Kaikashi.

Ravan was één van de grootste geleerden uit zijn tijd. Hij was intelligent, wijs, sterk en had vele krachten. Zijn tien hoofden symboliseren de 6 Shastras en 4 Vedas die hij had gemeesterd. Hij was kundig in de 64 kunsten van gevecht. Hij wordt ook gecrediteerd als de schrijver van meerdere religieuze teksten zoals de Arkaprakasha, Kumaratantra, Indrajala, Prakrata Kamadhenu, Prakrata Lankeshvara, Ravana Samhita, Rigveda Bhashya, Ravanabheta, Krishna Yajur Veda en nog veel meer teksten.

Hij had ook de Samaveda melodieën gecompileerd met de vedische muzikale svaras (noten). En hij staat erg bekend om zijn compilatie van de Shiva Tandav Stotram.

Een interpretatie van de tien hoofden van Ravan

“De tien hoofden van Ravan” wordt vaak gebruikt in levenslessen om de tien negatieve karakter eigenschappen te benadrukken die in alle mensen voorkomen.

  1. Kaam (lust)
  2. Krodha (woede)
  3. Moha (illusie van gehechtheid)
  4. Lobha (gierigheid)
  5. Mada (arrogantie)
  6. Maatsarya (jaloezie)
  7. Manas (zelfingenomenheid)
  8. Buddhi (denken dat we alles weten)
  9. Chitta (je wil willen doordrukken)
  10. Ahamkara (egoisme)

Hoe wijs en machtig je ook bent, je kunt altijd in verval raken

Eén van de belangrijkste lessen die wij kunnen leren van Ravan is dat het niet uit maakt hoe geleerd of wijs je denkt dat je bent en hoe machtig je denkt dat je bent. Als je niet voorzichtig bent en doet aan zelfreflectie zul je deze negatieve karakter eigenschappen ontwikkelen. Deze eigenschappen zullen je in de illusie brengen dat je nog steeds goed bezig bent, maar in feite ben je in verval geraakt en ben je jezelf maar ook jouw geliefden bezig te schaden. En hoe machtig je ook denkt dat je bent, er zal uiteindelijk iemand komen om jouw op jouw plaats te zetten.

Ondanks dat Ravan een bijzondere geleerde man was die werd gezien als een geestelijke, een koning, en een leider van zijn volk, werd hij uiteindelijk door zijn gedrag geportreteerd als demoon.

Overwinning van het goede op het kwade

Shri Ram, die God is maar in menselijke vorm op aarde kwam om de mens te leren menselijk te zijn versloeg Ravan in een oorlog. Ravan geloofde dat hij goed bezig was en correct handelde. Hij was verblind door zijn arrogantie en koppigheid. Door het verslaan van Ravan bracht Shri Ram een lange periode van onderdrukking ten einde.

Sinds die tijd in tretayuga vieren Hindus al duizenden jaren Dassera als de overwinning van het goede op het kwade. Over de hele wereld worden er toneelstukken uit de Ramayan vertoond (Ram Lila). In tempels worden puja’s en diensten gehouden.

Wat wij kunnen meenemen

We leven in een tijd waar er veel tegenstand is op verschillende vlakten. Of het nou in de maatschappij, religie, of in de politiek is. Over praktisch ieder onderwerp heb je twee of meerdere zijden die met elkaar in discussie gaan. Een ieder denkt dat die het bij het rechte eind heeft en voor het goede vecht.

Als we niet doen aan zelfreflectie en ons houden aan Dharmische waarden dan is de kans groot dat wij onszelf voor de gek houden en juist Adharmisch (verkeerd) bezig zijn en juist meer schaden dan verbeteren. Deze dag van Dassera is aan de een feestdag, maar aan de andere kant een waarschuwing aan iedereen met kennis en met macht. Wees zelfbewust van wat je doet en wat je zegt, zelfs de grootsten kunnen in verval raken. Zelfs de mensen die de grootste devoten zijn en die de beste intenties kunnen hebben, kunnen de verkeerde kant opgaan als ze zich laten misleiden door de tien negatieve krarakter eigenschappen.