गुरू गोविन्द दोऊ खड़े, काके लागूं पांय।
बलिहारी गुरू अपने गोविन्द दियो बताय।।

Guru Govind dou khade, kake lagoon paay,
Balihari Guru aapno, Govind diyo batay ~ Kabir Das

Wanneer de Guru en Bhagvaan (het Goddelijke) voor je staan, wie groet je als eerst? Die eer gaat naar de Guru, dankzij wie je het Goddelijke hebt kunnen herkennen.

De eerste volle maan na de zomerzonnewende valt in de Hindoe kalender in de maand Ashadha (juli-augustus) en staat bekend als Guru Purnima. Deze bijzondere dag is toegewijd aan de transmissie van de leer van Sanatan Dharm (Yoga Dharma) van het Goddelijke naar het materiële, oftewel dat de leer van de Dharma werd overgeleverd van Shiva naar creatie.

Definitie van “Guru”

Het woord “Guru” in Sanskrit betekent verwijderaar van het duistere of onwetendheid. De taak van een guru is om de onwetendheid van zijn “Shihya” (leerling) te verwijderen en dichterbij de innerlijke waarheid te brengen. Tijdens Guru Purnima wordt de guru bedankt voor de inzet en de (spirituele) ontwikkeling die de leerlingen hebben ondervonden. Op deze dag mediteren en danken alle leerlingen, ook de guru’s die zelf leerlingen zijn van de guru’s die hen voor zijn gegaan, op de spirituele inzichten die zij hebben ontwaakt in hunzelf.

Guru aan het mediteren en schrijven

De Guru-Shishya Traditie (Parampara)

Guru Purnima herinnert ons aan de lange lijn van Guru’s en hun leerlingen die de leer van Sanatan Dharm staande hebben gehouden door de duizenden jaren heen. Het Hindoeïsme en de Hindoe filosofie is voor duizenden jaren op deze wijze overgeleverd van generatie op generatie.

Hierdoor is het Hindoeisme altijd een levende traditie gebleven die verschillende vormen heeft kunnen aannemen afhankelijk van de tijd en de plaats.

De dag van Guru Purnima wordt gezien als een goede dag om positieve energie op te vangen die de spirituele inzichten doen opkomen in een mens. Dit is waarom op deze dag meditatie, contemplatie, het lezen van de geschriften het luisteren naar boodschappen van de guru of het herhalen van de geleerde lessen van de guru heel belangrijk is voor miljoenen Hindoes over de wereld.

Vyasa Purnima

Een andere naam voor Guru Purnima is ook Vyasa Purnima. De jaardag van Maharishi Vyas, bekend als KRishna Dvaipayana Vyaas wordt op deze dag gevierd. Hij zelf was guru van vele Rishis. Ook is hij de laatste schrijver die de kennis van de Vedas had gecompileerd. Maar waar hij het meest bekend voor is, is dat hij de Mahabharat heeft vastgelegd rond het einde van het Dvapar tijdperk ongeveer 5300 jaar geleden. Door het vastleggen wat er was gebeurd heeft hij ervoor gezorgd dat de mens een goede voorbeeld heeft om lering uit te trekken.

De Guru is Goddelijk

गुरुर्ब्रह्मा ग्रुरुर्विष्णुः गुरुर्देवो महेश्वरः ।
गुरुः साक्षात् परं ब्रह्म तस्मै श्री गुरवे नमः ॥
Guru Brahma Guru Vishnu Guru Devo Maheshwara |
Guru Sakshat Param Brahma Tasmai Shri Gurave Namaha ||

Gebeden aan u, Oh mijn Goeroe die de Brahma is (de Schepper), Wie is de Vishnu (De Behouder), Wie is de Maheshwara (de vernietiger), Met deze kennis, Guru bent u de Parabrahma (Hoogste God of de Absolute Waarheid), Mijn salutaties en eerbetoon aan u Shri Guru

De Guru heeft de kwaliteit om in de student en nieuw bestaan te scheppen, de goede kwaliteiten te voeden, en het negatieve te vernietigen. Net zoals Bhagvaan dat in deze drie vormen doet voor de totale creatie, zo doet de Guru dat op innerlijk niveau in een leerling. Daarom krijgt de guru de Goddelijke eer en respect van de shisya.