De eerste volle maan na de zomerzonnewende valt in de Hindoe kalender in de maand Ashadha (juli-augustus) en staat bekend als Guru Purnima. Deze bijzondere dag is toegewijd aan de transmissie van de leer van Sanatan Dharm (Yoga Dharma) van het Goddelijke naar het materiële, oftewel dat de leer van de Dharma werd overgeleverd van Shiva naar creatie.

Definitie van “Guru”

Het woord “Guru” in Sanskrit betekent verwijderaar van het duistere of onwetendheid. De taak van een guru is om de onwetendheid van zijn “Shihya” (leerling) te verwijderen en dichterbij de innerlijke waarheid te brengen. Tijdens Guru Purnima wordt de guru bedankt voor de inzet en de (spirituele) ontwikkeling die de leerlingen hebben ondervonden. Op deze dat mediteren en danken alle leerlingen, ook de guru’s die zelf leerlingen zijn van de guru’s die hen voor zijn gegaan, op de spirituele inzichten die zij hebben ontwaakt in hunzelf.

Guru aan het mediteren en schrijven

De Guru-Shishya Traditie (Parampara)

Guru Purnima herinnert ons aan de lange lijn van Guru’s en hun leerlingen die de leer van Sanatan Dharm staande hebben gehouden door de duizenden jaren heen. Het Hindoeïsme en de Hindoe filosofie is voor duizenden jaren op deze wijze overgeleverd van generatie op generatie.

Hierdoor is het Hindoeisme altijd een levende traditie gebleven die verschillende vormen heeft kunnen aannemen afhankelijk van de tijd en de plaats.

De dag van Guru Purnima wordt gezien als een goede dag om positieve energie op te vangen die de spirituele inzichten doen opkomen in een mens. Dit is waarom op deze dag meditatie, contemplatie, het lezen van de geschriften het luisteren naar boodschappen van de guru of het herhalen van de geleerde lessen van de guru heel belangrijk is voor miljoenen Hindoes over de wereld.